Product filters Product filters

Audio Interfaces

Een audio interface is een computer gerelateerd hardware apparaat, dat analoge audio signaalbronnen digitaliseert tijdens opname en digitale audio data converteert naar een analoog signaal tijdens weergave.

Men spreekt van een audio interface als het om een extern apparaat gaat, en van een audio kaart als het om een apparaat gaat dat in een computer wordt ingebouwd of ingestoken. Audio interfaces en kaarten (in de volksmond ook wel geluidskaarten genoemd) zijn er in talloze uitvoeringen en prijsklassen. In het algemeen geldt dat de audiokwaliteit, merknaam en mogelijkheden bepalend zijn voor de prijs.

Externe audio interfaces worden aan een computer gekoppeld via een bepaalde interface communicatie- of data bus. Momenteel zijn de volgende bus-types actueel:

  • Firewire: dit bus-type met een transfersnelheid van 400 mbps (Firewire 400) of 800 mbps (Firewire 800), is een aantal jaren zo'n beetje de standaard geweest als het gaat om professionele audio interfaces. De laatste jaren verliest Firewire echter aan populariteit vanwege brede omarming van USB 2.0 door fabrikanten van audio hardware. De komst van USB 3.0 heeft Firewire definitief overbodig gemaakt, zodat dit bus-type inmiddels een langzame dood is gestorven.
  • USB 1.1: dit bus-type is vanwege zijn lage transfersnelheid van 10 mbps niet tot nauwelijks interessant voor audio interfaces. Alleen heel eenvoudige, niet professionele audio interfaces worden hiermee soms nog uitgerust, maar het zijn vooral oudere apparaten die dit bus-type aan boord hadden. De langzame bussnelheid van USB 1.0 leidt al snel tot problemen zoals haperende audio of vastlopende systemen.
  • USB 2.0: dit bus-type met een transfersnelheid van 480 mbps, heeft de rol die Firewire eerst speelde duidelijk overgenomen. USB 2.0 is momenteel de standaard, zowel voor eenvoudige als voor (semi)professionele audio interfaces.
  • USB 3.0: hoewel dit nieuwe bus-type een transfersnelheid heeft van 5 gbps en dus 10x sneller is dan USB 2.0, wordt deze bus nog weinig toegepast bij audio interfaces. De reden is dat USB 2.0 reeds snel genoeg is voor zelfs de meest uitgebreide apparaten. Op termijn zullen een aantal fabrikanten wellicht de overige voordelen van USB 3.0 gaan inzien en dit bus-type alsnog gaan benutten.
  • Thunderbolt: dit nieuwe, door Intel ontwikkelde bus-type heeft een transfersnelheid van maar liefst 10 Gbps (Thunderbolt 1), 20Gbps (Thunderbolt 2) of 40Gbps (Thunderbolt 3). Apple was de eerste die deze bus in 2012 in gebruik nam, maar sinds enige tijd kunnen ook computers op basis van Windows van Thunderbolt worden voorzien. Momenteel is het aanbod van audio interfaces met Thunderbolt nog gering en zal in de toekomst ook beperkt blijven tot de meest geavanceerde high end apparaten, zo is de verwachting.
  • Device Link: dit bus-type is voorbehouden aan mobiele iOS apparaten. De laatste tijd verschijnen steeds meer audio interfaces in de markt die zowel geschikt zijn voor iOS, als voor Mac en PC.
  • Express Card: dit bus-type werd een tijdlang gebruikt in laptops/notebooks, maar net als Firewire is deze inmiddels een langzame dood gestorven.